Juni is Lipoedeem Awareness Month. Een maand die in het teken staat van lipoedeem onder de aandacht te brengen.

Wat is lipoedeem? 

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Deze chronische aandoening van het vetweefsel komt niet vaak voor en treft voornamelijk vrouwen. De oorzaak is vooralsnog niet bekend, maar waarschijnlijk spelen hormonale factoren een belangrijke rol. Ook lijkt erfelijke aanleg van belang.  

Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieĆ«n en onderbenen. Minder vaak komt voor dat (ook) de armen zijn aangedaan. Kenmerkend is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. 

Hoe wordt lipoedeem behandeld? 

Het doel van de bestaande behandelingen is dan ook vooral het verminderen van de klachten die u ervaart. De behandeling bestaat uit het toepassen van endermologie en compressietherapie waarbij het dragen van elastische kousen uitkomst kan bieden. 

Wat kunt u zelf aan lipoedeem doen? 

Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining helpen de algehele conditie te verbeteren en de spieren te versterken. Het geleidelijk trainen van uw been- en rompspieren kan een positief effect hebben op klachten als vermoeide of pijnlijke benen. In het geval van overgewicht kan u door gewichtsverlies winst behalen. Hiervoor geldt dat een toename in gewicht leidt tot een toename van het lipoedeem. Het is dan ook erg belangrijk dat u gezond eet en drinkt. 

Herkent u zich in het klachtenbeeld? Neem dan contact met ons op.